Средства за възстановяването можете да дарите тук:

Fibank

IBAN BG 33 FINV 915 020 UB 422 410

 Църковно настоятелство при църква „Св. Николай“               гр. В.Търново

Храмът „Свети Николай“ във Велико Търново  се нуждае от спешен ремонт. Защо този паметник на културата от местно значение е важен не само за жителите на старата столица, разказва свещеник Славчо Иванов, председател на църковното настоятелство на храма.

  • В градежа е участвал Колю Фичето.
  • Тук през 1839 г. е открито първото българско училище в града.
  • През 1879 г. повече от 300 депутати се събират  тук на 4 предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание.
  • В 1913 г. храмът става катедрален.

Храмът „Свети Николай“ е осветен преди почти 200 години. Това става на 6 декември 1836 г. 

Отец Славчо Иванов отправя благослов към всички именици и празнуващи Никулден.

За църквата „Свети Николай“

Църквата  „Свети Николай“ се намира в квартал Варуша в град Велико Търново и е едно от местата за поклонение, свързани със Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Сградата е ниска 3-корабна базилика с размери дължина 37 метра и ширина 17 метра. Мястото е избрано не случайно, така че  „Свети Николай“ да доминира над действащите тогава 31 джамии в града.

Вътрешността на храма е изрисувана с красиви стенописи. До самата входна врата можете да видите образа на Исус Христос и хората, които са го наобиколили, качени в една лодка. Има 4 престола: централният на Св. Николай, северният –  на Св. Харалампи, южният –  на Св. Иларион Велики и в параклиса е на Св. Евтимий.

Първият майстор в началото на строежа през 1834 г. се казва Иван Давдата, но той се разболява и това налага неговият калфа Колю Фичето да довърши започнатото. Справил се блестящо с градежа, дори бил признат за майстор и получил парична награда от владиката.

Тревненския дърворезбар Йонко Попвитанов създал иконостаса и владишкия трон в черквата и тя била осветена на 6 декември 1836 г. от търновския митрополит Иларион Критски.

Казват, че коностасът е несъмнено дело на Станю Марангозина и Никола Фичев

 

Християнска религия и знание се обединяват и така през 1843 г. тук е открито първото българско училище в града. То било взаимно училище с два отдела- за момичета и за момчета. Пръв учител става Петко Николов от Елена.

През 1844 г. е построена отделна сграда за него с учител Никола Златарски, който година по-късно става и диригент на първия църковен хор във Велико Търново.

През 1869 г. в общата стая към храма е основано читалище „Надежда“, което просъществува там до Освобождението.

Лятото  на  1870 г.      Дякон Игнатий – Васил Левски присъства на постановката на  „Многострадална Геновева“, представена от читалищния театър в килията при храма, пригодена за театрални представления. Това е и началото на театралното дело в Търново.

През 1872 г. е построена и камбанарията в двора.

През 1949 г. в северната част е построен параклис „Св. Евтимий“.

В двора на храма се намира и Неделното училище, създадено през 1995 г.

В двора на храм „Свети Николай“ има парк с паметни плочи. Някъде там е погребан и  революционерът Павел Бобеков, но точното е неизвестно.

 

видео и снимки                                              Красимира Райкова

ПРЕДСТОЯЩО СЪБИТИЕ

Възпитаници на Неделното училище към храма ще представят свои изписани икони на 14 декември тази година в град София в сградата на Народното събрание.

Свързани публикации

Свързани

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest