сезон 1, ЕПИЗОД 2

Големите хора имат търпение да слушат!

Един разговор с Мария Конакчиева за културната мисия, за кода в общуването, нюансите в езика, добрите оратори, непознатите автори и срещи със знаменитости, спомените и вкуса към живота от Елена, през Алжир, Париж и в сърцето на София.

Мария Конакчиева - големите хора имат търпение да слушат!

от Радомира Михова | Това е моят глас

Гост & Екип

Мария Конакчиева

Радомира Михова

Ефтим Чакъров

 

Следвайте ни

Spotify link
Stitcher Podcast link
Google Podcast link

Мария Конакчиева

Имам дълбоки корени, не мога да бъда откъсната!

Мария Конакчиева, пресаташе на Френския институт в София
и потомка на Камбуровия род от град Елена.

Един разговор за културната мисия, за кода в общуването, нюансите в езика, добрите оратори, непознатите автори и незабравимите срещи със знаменитости, спомените и вкуса към живота от Елена, през Алжир, Париж и в сърцето на София.
Ще разберем какъв е бил гласa на френския президент Еманюел Макрон в първите му публични изяви? Как е структурирал речите си друг президент на Франция – Никола Саркози? Кой български политик е взимал речите на Робеспиер, за да се учи от тях?
За обаянието в общуването с Жан – Пол Белмондо и харизматичното влияние на Сесилия Саркози. Каква е симбиозата между елегантната визия и елегантния изказ?
Кои са книгите и историите, които не бива да пропускаме?

|

За мен това е толкова важно, да помниш откъде идваш и къде искаш да отидеш. Разбира се, може да не успееш точно, но поне да помечтаеш, да се встрастиш в нещо, това да ти бъде като нишка в живота.

Всеки българин, който иска да бъде с корени и да помни, той иска децата му да бъдат образовани. Защото образованието води и до миналото и до бъдещето. Свързано е. 

Малко се бях натъжила, когато се върнах в България в началото, 1991-ва година, че хората бяха забравили кой откъде идва, къщите бяха изоставени. 

Мисля, че човек се обогатява от всяко страдание и от всяка трудност.

От дедите си съм научила, че трябва да се говори литературно правилно. Това е богатството на един народ: речта, думата. Да можеш да изкажеш вярно нещата. 

Словото е много важно за формирaнето на една нация. Винаги по словото се познава кой кой е.

Мария Конакчиева
11.11.2020 г

Епизоди в подкаста

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest