сезон 1, ЕПИЗОД 1

Любимата ми дума е Човек!

В Деня на народните будители с проф. Инна Пелева разговаряме за думите, словото, гласа, книгите, авторите, будителите, литературата, образованието.

Инна Пелева - любимата ми дума е Човек!

от Радомира Михова | Това е моят глас

Гост & Екип

проф. Инна Пелева

Радомира Михова

Ефтим Чакъров

 

Следвайте ни

Spotify link
Stitcher Podcast link
Google Podcast link

Проф. Инна Пелева

Като говорим, трябва да сме искрени

Проф. д.ф.н. Инна Пелева е литературен историк, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Лектор по Българска литература от Освобождението до края на Първата световна война, Етнология на литературата, История и етнология на новата българска литература, Етнокултура и медии, Памет и забрава в културата

Завършила СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Българска филология”, специализирала Култура и литература на Българското възраждане.
Автор е на монографични изследвания за Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Йордан Радичков, на книгите: Деца на по-малки богове (2012), Георги Марков. Снимки с познати (2017), През това време (2020), както и на учебници по литература.

В Деня на народните будители с проф. Инна Пелева разговаряме за думите, словото, гласа, книгите, авторите, будителите, литературата, образованието.

като преподавател:
Живият контакт е най-хубавото, което можем да имаме изобщо в битието ни на човеци.
Благодарна съм, че могат да ме чуват студентите ми и да задават въпросите си, ако и да не е комуникацията в пълния обем на възможностите ни, по-добре така, отколкото никак.

като литературен изследовател:
Стигнали сме до десети том на избраните съчинения на Радичков. Един от най-странните и интересни умове, които са говорили на български.

като читател:

 Много рано прочетох книги, които не би трябвало. Спомням се една много ранна среща с “Декамерон”. Нищо не може да замени срещата ни със Сароян, Чехов, Хемингуей.. Трябва да препрочета „Големите надежди“ на Дикенс. Чета философия, социология, политология.

 за Деня на народните будители:

Това, което е колективен дух, колективна душа, създадено е, отгледано е от българската литература, от българските текстове. Това, което е преживяване на общностна съдба, идея за НИЕ, този усет за принадлежност на участ е произведено от литературата – от Паисий насетне.

за гласа:
Обичам да разказвам, обичам да говоря. Като говорим, трябва да си даваме сметка, че пренасяме послания. Успешното говорене е онова, което казва смислени неща, онова което има и преносна информация, но и отношение, но и оценъчност, но и в това говорене личи собственият ангажимент – някаква страст, някаква привързаност, това винаги въздейства на аудиторията. Трябва да сме искрени.

Епизоди в подкаста

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest