В град Енес, на границата на Гърция и Турция срещу остров Самотраки професор Юсуф Джесур има лятна къща и там посреща гости и от България. Радва се на всички, с които може да поговори на български език – 34 години по-късно. Не го е забравил – нито езика, нито своите учители и приятели в Разград, Стражица. Спомня си олимпиадите по математика, благодарен е на своите преподавателите –  Лазаркова, която го е научила да смята, много добър учител, също – Савов. И приятелите – Андрей, Огнян, Росен, Елена, Наско…

На симпозиум по математика в Пловдив по математика е говорил на френски, английски,  руски, български и турски език. С професор Байнов е разговарял на български език, разбира се, а математиката е универсален език. Генетично му е предаден от неговата майка и нейния род.

“Вълните в морето са математика, часовникът е математика, птиците летят по една линия, която можем да открием с диференциални уравнения.”

“Всяка вечер гледам залеза. Слънцето влиза и топли морето, а водата успокоява – такъв е животът.”

 

За професор Юсуф Джесур

Роден в България. До пети клас е учил тук. През 1978 г. заминава за Турция със своите родители. Бил е на 13 години тогава. Говорил е по-добре български, отколкото турски език, а предметът, който му се е отдавал най-много е математика

 

 

Завършва технически университет като инженер и защитава докторантура. Сега е професор по математика в Истанбул. 34 години преподава в Университета. Има издадени книги по математика – диференциални уравнения.

Свързани публикации

Свързани

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest