Хоомей е специфично гърлено тувинско пеене, при което се изпълняват няколко тона едновременно. Тежък, бръмчащ звук с изключително ниски честоти.

Има сведения за въздействието му върху хора с различни блокажи в гласа. Казват, че в някои болници на столицата Къзъл, лекуват и днес с обертонове.

Легендите разказват, че в древни времена една от разновидностите на хоомей – стилът къргъраа е бил често срещан сред развъдчиците на лами – възниква като имитация на гласа на лама. Когато ламата умира, тя галопира, издавайки звуци, подобни на звуците, които издава гарга.

Самият термин е типична ономатопея – звукоподражание, тоновете са подобни на хрип. В съвременния тувански език има глагол, близък до българския гаргаря се (същ. име гаргара), което означава: хрип, издаване на дрезгав звук и бълбукане.

Друга тувинска легенда обяснява за момче, сираче, което живяло три години самотно в подножието на скала. От канарите отеквала в заобикалящата долина силата на многогласно ехо. В резултат на движението на въздушни струи под високо налягане се образувал резонансен ефект между скалите. Един ден младият мъж както седял, започнал да издава звуци, имитирайки звуците на тътена от скалата. Вятърът понесъл този звук на хората и те нарекли това пеене „хоомей“.

Самата природа сякаш допринася за изобретателността на хората в търсене на себеизразяване, когато човек е  оставен сам със стихиите.

 

Чуйте аудио файла: 34 секунди

Тувински език и култура

Тувинският език е тюркски език, говорен от тувинците в автономната руска република Тува, където има статут на официален, както и от малък брой тувинци, които живеят в съседните области в Монголия и Китай.

Той е най-разпространеният език за общуване на територията на Тува. Преди 1930 година езикът се записва с монголска азбука, а от 1940 година се използва вариант на кирилица.

Тувинците са малък тюркски народ. Обитават република Тува, чиято столица Къзъл в превод от тувински език означава червен, и се смята за точния географски център на Азия. Тувинците наброяват около 350 000 души.

Те са будисти, има и такива с шамански практики, като някои „изповядват култ към Ламата“. Именно звуците, издавани от животни, се смятат като “първообраз” на тувинското пеене хоомей. Тувинците и до днес имат действащи шамани. През 1931 година в Тува е имало 725 шамани, 314 от които са били жени. Били са подложени на репресии от просъветската власт в Тувинската народна република.

На територията на Република Тува са открити скални рисунки от праисторически хора. Най-важните открития през последното десетилетие представляват скитските погребения от Аржан, където са намерени мумии на европеиди. Вероятно на тези далечни прародители се дължи наличието на тувинци с руси коси, сини или зелени очи и монголоидна физиономия.

Подкаст

Свързани

КОЛЯ –  глухонямо дете разкрива загадъчна смърт

КОЛЯ – глухонямо дете разкрива загадъчна смърт

  "Коля е едно слабичко дете, което не може да говори, но има късмет да е милионерски син, а Модест, брат на  композитора П. И. Чайковски е негов възпитател. Един от най-силните моменти в книгата е как Коля преодолява глухонямото си състояние. Детето е диво,...

повече информация
Гласът на Човека или гласът на ИИ?

Гласът на Човека или гласът на ИИ?

  На 16 април 1999 година група бразилски лекари и учители по пеене от Дружеството по ларингология и глас решават да празнуват Ден на Националния глас на Бразилия. Целта е да повишат обществената осведоменост за важността на гласа и да обърнат внимание на...

повече информация

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest