“Коля е едно слабичко дете, което не може да говори, но има късмет да е милионерски син, а Модест, брат на  композитора П. И. Чайковски е негов възпитател. Един от най-силните моменти в книгата е как Коля преодолява глухонямото си състояние. Детето е диво, първата сцена, в която го виждаме, е как лази по един под и яде от паница на земята като куче и държи едно чердже, защото се е родило с недъг, няма нормални рефлекси и тук е голямата заслуга на Модест. Има ключови моменти, в които благодарение на него то се социализира.” – разказва преводачката Анета Данчева-Манолова за “Коля”, книгата на нидерландския автор Артюр Жапен от издателство “Летера”.

Още интересни факти в романа:

  • Коля като детектив, който чете по устните на хората от разстояние.
  • Модест Чайковски остава в историята и като преводач на Шекспир.

Чуйте аудио файла: 2 минути

Издателство ЛЕТЕРА за романа “Коля”

Загадъчната смърт на великия Чайковски и до днес вълнува духовете. Освен от успехи и слава, целият му живот е белязан от тайни и драматични вътрешни преживявания, които малцина разбират.

Романът, основан на действителни събития, развиващи се в Санкт Петербург и Европа, и изключително добре документиран, е вълнуващ литературен трилър. Младият Коля се опитва да проникне в плетеницата от умело прикрити загадки, психологически игри, интриги, заговори, традиции на честта, посегателства над личността и свободата. Висшето общество ревниво се отбранява срещу всеки опит за нарушаване на статуквото. Сам израсъл в света на мълчанието, Коля е твърдо решен да се пребори с премълчаването на истината. Остава обаче въпросът струва ли си да се разкрие тя?

Нидерландският писател Артюр Жапен (1956) е автор на романи с исторически фон и персонажи с интересна съдба. В тях винаги преобладават човечността и разбирането, мъдрият и хуманен поглед към света на великите личности.

Анета Данчева-Манолова е преводачка от нидерландски език, а също и популяризатор на творбите от Белгия и Холандия. Тя е една от първите в тази област. От много години превежда, пише и въвежда в България най-добрите автори от тези страни, подготвя предимно литературна класика но също така и съвременна поезия и проза.  Зад гърба си има повече от 40 издадени книги, три антологии и множество преводи, публикации и изяви свързани с историята на Белгия и Холандия. Работи като редактор в Българската национална телевизия, няколко години е кореспондент за България на Холандското радио.

Подкаст

Свързани

Гласът на Човека или гласът на ИИ?

Гласът на Човека или гласът на ИИ?

  На 16 април 1999 година група бразилски лекари и учители по пеене от Дружеството по ларингология и глас решават да празнуват Ден на Националния глас на Бразилия. Целта е да повишат обществената осведоменост за важността на гласа и да обърнат внимание на...

повече информация

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest