Децата в Исландия чувстват свободата да се изразяват и говорят с лекота и увереност. Растат с усещането, че най-високопоставените държавни лица живо се вълнуват от предизвикателствата, които те срещат в ежедневието си. Култивират се активни членове на гражданското общество.

Исландия е много осъзнато общество.” Такова е определеното на един от членовете на правата на детето към ООН, с когото Пламена Николова и Георги Еленков  от Националната мрежа за децата са разговаряли по време на конференция на децата в Рейкявик през месец март. Действително това се вижда още в детската градина. Когато възрастните усещат, че може да имат доверие на децата, че те има какво да кажат и че трябва да бъдат чути. Така правиш децата отговорни и съпричастни към обществото. Те са много уверени, когато говорят пред публика. Насърчават се един друг да говорят, да споделят, да задават въпроси и да са открити. Исландците постоянно се усъвършенстват, те са много самокритични. Георги споделя как са посетили детска градина в Рейкявик, която прилага иновативен модел за детско участие от най-ранна възраст – до 6 години. Педагозите използват ментални карти за стимулиране на детската активност, а веднъж седмично децата си избират метеоролог от тях, който се изправя пред цялата група и обяснява какво ще бъде времето.

За Пламена Николова, Георги Еленков и Национална мрежа за децата

Пламена Николова е директор на политическия отдел в Национална мрежа за децата. Ангажирана е с всички теми, свързани с благосъстоянието на децата. Завършила е културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Има опит като преподавател. Интересите й са в областта на образованието, културата, обществото и човешките взаимоотношения.

Георги Еленков е координатор за правна помощ в Национална мрежа за децата. По образование е юрист, завършил е СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е част от трупата на театър-лаборатория „Алма Алтер”.

Програмата „Мегафон“ на НМД помага да се усили детския глас и от години провежда застъпнически кампании – как децата могат и имат правото и ангажимента активно да участват във всичко, което  ги засяга в държавата.

Преди месец екип на Националната мрежа за децата посети Рейкявик по покана на Омбудсмана на детето на Исландия. Изпълнителният директор Георги Богданов, Пламена Николова – директор „Политики за децата“, Георги Еленков – юрист, координатор на Мрежата за правна помощ, както и 16-годишната ученичка от гр. Пловдив, представител на младежка мрежа „Мегафон” – Аделина Налбантова, присъстваха на Детски конгрес в Harpa Concert Hall and Conference Centre, с участието на 130 деца от цялата страна, избрани на случаен принцип.

По проект „Децата в сърцето на българската демокрация“ продължава застъпническата работа на Национална мрежа за децата за създаването на Омбудсман на детето и в България. През м. юни в България ще гостува Омбудсманът на детето на Исландия, която ще вземе участие в Годишната среща на НМД.

По време на конгреса екипът на НМД се срещна с президента на Исландия Guðni Th. Jóhannesson, министър-председателя Katrín Jakobsdóttir, министъра на образованието и децата Ásmundur Einar Daðason и министъра на екологията и възобновяемите източници Guðlaugur Þór Þórðarson.

Свързани публикации

Свързани

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest