Катя Калайджиева е приложник по стечение на обстоятелствата и по любов.

Създава картини, декорира вази, саксии и други съдове.

Работи с естествени материали – полускъпоценни камъни и кожа, от които създава сюжети – символи, лица, абстракции. Това, което прави с ръцете и въображението си е най-голямата й страст, другата любов е планината, почти наравно с музиката на Стинг, Шаде, Сара Брайтман, Андреа Бочели.

Рецептата за работа е желание, умение, талант, а съприкосновението с естествените материали – кожа и полускъпоценни камъни я свързва с природата.  Акцентът в творбите е камъкът, от него започва всичко.

„Най-трудно е да направиш лице или маска от кожа и камъни. Трябва да избереш най-подходящите камъни и така да моделираш лицето, че в него да има живот, настроение, излъчване и по този начин да покажеш“ споделя Катя и казва още, че харесва много и символите. Два пъти е правила  Розетата от Плиска, Ин и Ян също, символът на триединството – Отец, Син и Светия дух.

За Катя Калайджиева

Катя Калайджиева е родена в Асеновград. Вече 38 години живее в Пловдив и това е любимият й град. Завършила е химия и металургия. Вече не работи по специалността си, защото се е отдала на най-голямото си хоби – приложното изкуство.

Началото на нейния творчески път е свързано със загубата на много близък човек преди 11 години, а изкуството се оказва вид терапия.

През 2012 година с картините си  тя реално помага  на болно от рак малко  детенце. Събира значителна сума пари от продажбата на нейни творби по време на коледен базар. Горда  и щастлива е, че е помогнала на 2 годишното момиченце със своето изкуство.

Между картините, които отнемат различно време за направа, от порядъка на месец- два, дори повече, Катя прави и керамични гърнета, за разнообразие и за да осмисли различните теми, по които работи или просто да си почине, при гърнетата и саксиите използва същата техника. Прекрасни декорации за дома.

Любимата й картина се казва „Каприз„ и се намира в дома на близката й приятелка Милена, която е програмист и живее в Пловдив. Всякакви хора притежават творби, създадени от Катя – доктори, счетоводители, учители, таксиметрови шофьори..

Преди няколко години на едно от изложенията в музея „Земята и хората“ в София, незабравима случка за нея е  тази с възрастна учителка, която и казала, че на всяка цена трябва да има картината „Пламък“ и въпреки ниската пенсия, жената се върнала на следващия ден на изложението и купила картината.

Катя има сайт:

http://happygems.bg

и фейсбук страница:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1061527474222125&set=a.112839159090966

Свързани публикации

Свързани

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Световноизвестното българско сопрано Ина Кънчева споделя за осмислянето на красивото звукоизвличане, за ролите, сцената, публиката, общуването, учителите, мисията да образоваш.

повече информация

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest