0882 887 531 glas@radomira.bg

МОЯТА РАБОТА

Успешните истории

Разказите, с които се гордея.

Дани Лесички, 37 г.

Дани Лесички, 37 г.

радиоводещ

С Радомира Михова се запознах през 2003 година, когато се явих на конкурс за водещ в тогавашното радио „Практика“, на което тя беше програмен директор. Обявата гласеше, че търсят радио DJ-и. Нямах си и идея какво е това, но си представях, че ще пускам музика. Това и учих по същото време, та затова се явих. Бяхме 65 човека. Аз бях няй-зле. Имах проблем с отпускането – все едно бях глътнал бастун. Имаше два тура. Първо четохме текст. Аз почнах да мънкам…до тогава не ми беше ясно, че ще говоря пред микрофон. На втория имахме интервю. За моя изненада бях одобрен в резервите. Михова дойде и ми каза : „ Хей, момче, мнооого си зле, обаче ще те пробваме. Имаш хубав тембър. Стягай се, иначе нямаш шанс!“.
Аз нямах никакъв опит пред микрофон, но тя създаде дружеллюбна среда, за да мога да напредна бързо. Даде ми чувството, че съм свободен да се изразя, както намеря за добре, да се осбоводя от притеснението, а след това много ясно и конкретно ми показа грешките. Спомням си, че можеше да изслушва – рядко срещано явление. Креативен човек, с когото се работи чудесно в екип. Харесваше ми и усещането не толкова за шеф, колкото за наставник. Радомира много лесно и елегантно влиза в настоятелен образ, който изисква и такъв, който идва, за да ти помогне. И си тежеше на мястото. Авторитетна. Бих нарекъл работата с нея по начина ми на говорене – артикулация, импровизация и стила на изразяване – грациозен преход!

Ефтим Чакъров, 43 г.

Ефтим Чакъров, 43 г.

композитор, музикален продуцент

От 20 години работя в звукозаписни студиа, но от другата страна на микрофона! Въпреки, че имах подготовка и опит като тонрежисьор, мисълта за всяко предстоящо интервю ме сковаваше и плашеше твърде много. Дори си измислях причини да отказвам гостувания в ефир, включвания по телефон, награждавания и тнт. Страхувах се да не си загубя мисълта, да не запъна, да не ми трепери гласа, да не объркам имена и още куп други варианти, чрез които да се изложа. Един ден взех решението за промяна и помолих Радомира за помощ.
Тя ми показа грешките веднага: ударения, диалектни проявления, бързо темпо и неудачния регистър. Започнахме да разиграваме интервютата предварително, да обсъждаме структурата и целта на всяко мое изказване. Самият факт, че професионалист работи с мен по този важен проблем, ми даде голяма увереност. Видях себе си и цялото действие на публичната изява по съвсем друг начин. Промяната не закъсня. Усетих разликата при едно интервюто с Мая Райкова в БНР през 2016 година – хората наистина ме слушаха и аз говорих така, както винаги съм мечтал! Сега с всяка грешка ставам по-добър и дори се забавлявам на интервюта или публична изява. Усещането е несравнимо! Смятам, че подобен курс трябва да е задължителен в училищата.

Вера Черкезова

Вера Черкезова

радиоводещ и редактор на телевизионни продукции

Беше края на 99-та година, а аз бях наскоро завършила студентка със специалност „Маркетинг и мениджмънт“, но с голяма мечта – да работя в радио. И тъй като вярвам, че мечтите се сбъдват – реших да се явя на конкурс в радио. Бях една сред стотиците кандидати и може би единствената без абсолютно никакъв опит  и знания в областта на медиите. Именно на този конкурс срещнах Радомира. Тя беше човекът, който видя в мен талант и ми даде шанс. Тя повярва в мен и се радвам, че успях да оправдая нейните очаквания. Но не и без нейната помощ и безценните й съвети. Защото за да застанеш пред микрофона и да говориш в национален ефир (без никакъв опит и основни познания),  хич не е лесна работа, както си мислят мнозина. Няма да забравя треперещия си глас, несигурността и незнанието –  кое  и как трябва да направя или да кажа, къде да си поема въздух, с каква интонация трябва да говоря, докато след време стигна и до импровизация в ефир. Именно Радомира ме научи на всичко това и още: как се правят репортажи, кое е важното в подготовката и четенето на новини. Тя беше мой учител и в създаването и реализирането на мое авторско предаване с неговите тънкости – от концепцията на блока до интервютата с гостите в студиото. И не на последно място, нещо много важно за работата в радио – отношението и общуването със слушателите, нашата аудитория. Радомира ме научи на всичко онова, което другите учат с години в университетите. И категорично смея да заявя, че днес съм по-добра от мнозина, посветили 5 или повече години на следване в специалност „Журналистика“, просто защото съдбата ме срещна с точния човек. Целият опит и знания, които Радомира ми предаде през всичките тези години, днес ми помагат да се развивам успешно в медиите – вече 19 години съм водещ в радио „Веселина“, а зад гърба си имам опит и в редица телевизионни продукции. И всичко това е благодарение на нея – Радомира Михова.

Александър Костадинов

Александър Костадинов

футболен съдия, водещ в Bloomberg TV

Това се случи през далечната 2002г. Беше пролет и един мой колега от Факултета по журналистика ни записа на кастинг за радиоводещи. Търсеха се мъжки гласове в радио. Един хубав ден, се озовахме пред радиото, а там….над 70 човека! Исках веднага да си тръгна, но си казах – така и така съм дошъл,  дай поне ще вляза да се отчета набързо и да си ходя. Дойде моят ред и тогава за първи път влязох в студио! Видях пулт, маса с микрофон, а един мъж с провлачен говор  ми каза да седна и да изчакам. Той затвори вратата, а пред мен само микрофон, някакви текстове и огромно стъкло. След минута,  зад стъклото се появиха двама души. Той с леко набола брада и шапка, тя със светъл поглед и широка усмивка. Викам си, гледай колко позитивна жена! Нямах и идея, кои са, макар и да се представиха, но запомних името й. Помолиха ме да прочета  един текст пред мен, след това ми зададоха един два въпроса и ми казаха да изчакам. Казах си, айде свърши най-после! Давай да си ходя, но на излизане от студиото, Радомира явно подразбрала тънката ми мисъл, се обърна към мен и ми каза ” Ти нали разбра, че трябва да останеш и да почакаш още малко?”. Е, останах, а това малко беше 3 часа! Докато най-накрая не си чух името сред петимата одобрени!  О, шок! Аз? Радио? Работа! Какво толкова, викам си, знае ли човек? И тогава г-жа Радомира Михова ни обясни, че тя е нашият Програмен директор. Рядко се срещат такива началници! И се започна one-man show цяла година,  а на оперативки ходехме всяка сряда в дъното на коридора. И всяка сряда Радомира, с един зелен тефтер (няма да го забравя) ни съобщавате , кой какви ги е свършил, как е говорил, кое –да, кое-не и върху какво трябва да работи още. Работа и забавление. И  то благодарение на Радомира, която никой не наричаше по име, освен на оперативки, а по един специален начин, с уважение към по-големия и можещия. Винаги усмихната, винаги на място, с ум бръснач, много хубав глас, предвиждаше всичко и помагаше на всички! Тя си беше просто нашият ментор. Е, това бяха най-прекрасните ми 3 години на работа. Благодаря, че ме научи на радио, Радомира Михова!!!

Емил Йорданов, 38 г.

Емил Йорданов, 38 г.

новинар в радио Витоша

Работата ми с Радомира Михова обуславя изграждането ми в медийната среда през периода 2001-2006 година. Този петгодишен период е неизменно свързан с радио Веселина, където Радомира беше програмен директор.
Спокойно мога да твърдя, че на Радомира Михова дължа огромна част от опита, ерудицията и уменията, които съм придобил в професията. В качеството си на програмен директор тя успя да развие в един млад и неопитен „прохождащ“ журналист дикция, ритмика, ефирно поведение. Тя показа упоритост в това да създаде у мен правилна самооценка, желание за усъвършенстване и отдаденост към работата. Примерите за това са многобройни и до един са свързани с поощряване на инициативността и развитието на устойчиво мислене в устойчива среда.
Дикцията е основата на радиото. Тя започва с учленяването на всички звукове в даден език и създава навици за тяхното вярно и активно изговаряне. Образуването на отделни звукове в устата се нарича артикулация. Правилното дишане и ясната дикция са необходимист за всеки журналист. Наред с това от Радомира Михова е помогнала много за правилната ми постановка на гласа. Поставеният глас е по-богат и по-плътен и се чува по-ясно. Наред с това благодарение на нейните наставления съм постигнал много и по отношение на правоговора. Правоговорът е наука, която създава навици за овладяване на литературната реч. Нужни са воля, постоянство и желание за работа за правилен говор, обхващаш всички области на езика – фонетика, морфология, синтаксис, лексика и ударение.
Познанията и уменията на Радомира Михова в посочените области помогнаха и на мен да се усъвършенствам като професионалист и личност в избраното от мен кариерно поприще.”

референции

Още Препоръки

Мненията на доказани професионалисти

“Радомира Михова има опит като организатор на продукция, журналист, радиоводещ, експерт в областта на рекламата, пиара. Желая успех на Радомира, която е набрала куража да предаде опита си на другите.”
Валери Тодоров

журналист, генерален директор на БНР 2007 – 2013 г., професор по медиен мениджмънт и комуникации

„Радомира е най-убедителният човек, когото познавам. Оптимист. Лоялен и екипен човек, който общува с лекота и винаги в състояние да предложи нови идеи.“

Иван Запрянов

собственик на издателска къща „Колорити“, главен мениджър на Национална тенис лига за аматьори,

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, изпратете ми имейл.

Pin It on Pinterest