Гласът е комплекс и всеки от нас има генетика за глас.

За да говорим добре и за да можем да пеем, трябва да опознаем анатомията на структурите в Уши – Нос – Гърло или оториноларингологията. Първо започваме от ушите, защото отологията е клон на медицината, който изучава физиологията на ухото. Ухото е много сложен организъм, твърде чувствително е към звуковите вълни. Важно е да се знае, че дишането трябва да става през носа, защото лигавицата на устата не може да филтрира въздуха, който подаваме към долните дихателни пътища. Носът е олицетворение на живота, защото животът се вдишва през носа.

Коя е правилната позиция за гласа? Какво е устройството на гласните връзки? Какъв е съставът на слюнката и каква е нейната роля в ларинкса? От какво заболяване е страдал геният Бетовен и как е чувал, когато е композирал?

Изгледайте лекцията: 15 мин


Проф. д-р Диляна Вичева е специалист „Уши, нос, гърло” в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести към УМБАЛ „Каспела” в Пловдив. Преподавател е в Медицински университет –Пловдив, зам. – ректор по международната дейност, председател на „Българското ринологично сдружение” и на „Българското сдружение по детска оториноларингология”, зам.–председател на „Национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия”, зам. – председател на Българското Сдружение по Обструктивна сънна апнея и хъркане. Член е на Световните Международни Федерации на оториноларингологичните общества IFOS, на Европейската Асоциация по детска оториноларингология, на ISCOANA – Международна Стандартизираща комисия за обективно проследяване на носните пътища, на Интерамериканската педиатрична детска ОРЛ асоциация, на Балканска Оториноларингология, в управителния съвет е на Международната Черноморска асоциация по отология и невроотология.

Проф. д-р Диляна Вичева е гост – лектор на множество международни УНГ форуми в Холандия, Германия, Белгия, Русия, Иран, Испания, Австрия, Швейцария, Финландия, Египет, Италия, Турция, Гърция, САЩ, Франция, Хърватия, Дубай.
Участва в 6 международни научни проекта. Член е на управителния съвет на Фондация „Пловдив – най-старият жив град на Европа”. Президент на „Клуб Пловдив Оптимист Интернешънъл“, организацията е популярна с различните си каузи като реконструкции на чешми, часовник, изграждане на детски площадки и много разнообразни социални проекти.

Носител е на 5 почетни отличия:

  • Награда “Проф. Ст. Белинов”, VII Национален Конгрес по Оториноларингология на млад български оториноларинголог.
  • Награда за благотворителност „Димитър Кудоглу” от кмета на гр. Пловдив – 2011 г.
  • Награда от Дарик-радио конкурс „Издирва се истинската жена” – 2010 г.
  • Награда за научна акуратност и професионализъм от Италианската Асоциация – Argomenti di Otorinoparingoiatria Moderna (A.I.O.L.P.) Italy, Милано – 2013 г., по време на XIII Национален конгрес на A.I.O.L.P.
  • Изключителен лектор на курс в Майо клиник – 2011 г., САЩ

Pin It on Pinterest