Жаждата за духовно просвещение сред българите е водеща сила на движението за самостоятелна българска църква в средата на XIX век. Но говоримият език е отишъл твърде далеч от църковнославянския, а гръцкият е масово неразбираем за българите. Славейковата Библия е своеобразен завършек на Възраждането и има ценен принос за формирането на българската нация. Пловдивското издателство НИТОН отпечата ново луксозно издание на първата Библия на съвременен български език отпреди век и половина – от 1871 година. В нея се прокарва разбирането за единство на българската езикова граматична система. Разработва се архитектониката на новобългарския език – лексикология, морфология, синтаксис. В Славейковата Библия е съхранена паметта на книжовния език – от старобългарския му етап през неговото историческо развитие. Чрез превода и редакцията на тази Библия в българския книжовен език се изграждат липсващите пластове от понятия и лексика, кодифициращи културната и духовната езикова сфера.

Чуйте аудио файла: 6 мин

За д-р Петър Граматиков и

издателство НИТОН

Петър Граматиков завършва Духовната Академия “Св. Климент Охридски” – София през 1991 г. и специализира в Израел в Еврейския Университет – Йерусалим, в Икуменическия Институт – Босе при Световния Съвет на Църквите в Женева и във Висшия Православен Богословски Институт на Вселенската Патриаршия. Удостоен с Питакион от Вселенската патриаршия за “Учител на Вселенската Православна Църква”.
Работил е във ведомството на Св. Синод на БПЦ, като секретар на Великотърновската митрополия и началник на културно-просветен отдел на Пловдивска митрополия, преподавал в областта на Историята на християнството в ПДС “Св. Св. Кирил и Методий”, Богословски факултет, СУ “Св. Климент Охридски”, Философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
Ръкоположен в йеродяконски чин от Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий през 2008 г.

Издателство НИТОН е специализирано в подготовка, предпечат, печат и разпространение на книги с историческа тематика, енциклопедии, справочници, речници, както и на художествена литература. Основано е преди повече от 20 години от родолюбивия пловдивчанин Николай Тончев.
Всяка година на книжния пазар можете да откриете специално ювелирно издание, което съчетава бележник, календар и историческа фактология от нашата история: „Бележник на Второто Българско Възраждане“, с ефектна твърда корица в тъмночервена цветова гама пълноцветен печат плюс релефен златен печат. Бележникът е с размери 21/14 см и има отделна страница за всеки работен ден през Новата година.
Сред безценните издания са:
Комплект от книги – Георги С. Раковски;
„Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от османско иго“; „Античният Филипопол в епохата на ранното християнство“ и др.

За поръчки и контакти:

https://artniton.com/
artniton@abv.bg
+359 888 5757 22

Подкаст

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Световноизвестното българско сопрано Ина Кънчева споделя за осмислянето на красивото звукоизвличане, за ролите, сцената, публиката, общуването, учителите, мисията да образоваш.

повече информация

Свързани

Гласът на Юсуф Джесур

Гласът на Юсуф Джесур

Преди 34 години Юсуф Джесур е говорил е по-добре български, отколкото турски език, а предметът, който му се е отдавал най-много е математика. Завършва технически университет като инженер и защитава докторантура. Сега е професор по математика в Истанбул.

повече информация

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest