Жаждата за духовно просвещение сред българите е водеща сила на движението за самостоятелна българска църква в средата на XIX век. Но говоримият език е отишъл твърде далеч от църковнославянския, а гръцкият е масово неразбираем за българите. Славейковата Библия е своеобразен завършек на Възраждането и има ценен принос за формирането на българската нация. Пловдивското издателство НИТОН отпечата ново луксозно издание на първата Библия на съвременен български език отпреди век и половина – от 1871 година. В нея се прокарва разбирането за единство на българската езикова граматична система. Разработва се архитектониката на новобългарския език – лексикология, морфология, синтаксис. В Славейковата Библия е съхранена паметта на книжовния език – от старобългарския му етап през неговото историческо развитие. Чрез превода и редакцията на тази Библия в българския книжовен език се изграждат липсващите пластове от понятия и лексика, кодифициращи културната и духовната езикова сфера.

Чуйте аудио файла: 6 мин

За д-р Петър Граматиков и

издателство НИТОН

Петър Граматиков завършва Духовната Академия “Св. Климент Охридски” – София през 1991 г. и специализира в Израел в Еврейския Университет – Йерусалим, в Икуменическия Институт – Босе при Световния Съвет на Църквите в Женева и във Висшия Православен Богословски Институт на Вселенската Патриаршия. Удостоен с Питакион от Вселенската патриаршия за “Учител на Вселенската Православна Църква”.
Работил е във ведомството на Св. Синод на БПЦ, като секретар на Великотърновската митрополия и началник на културно-просветен отдел на Пловдивска митрополия, преподавал в областта на Историята на християнството в ПДС “Св. Св. Кирил и Методий”, Богословски факултет, СУ “Св. Климент Охридски”, Философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
Ръкоположен в йеродяконски чин от Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий през 2008 г.

Издателство НИТОН е специализирано в подготовка, предпечат, печат и разпространение на книги с историческа тематика, енциклопедии, справочници, речници, както и на художествена литература. Основано е преди повече от 20 години от родолюбивия пловдивчанин Николай Тончев.
Всяка година на книжния пазар можете да откриете специално ювелирно издание, което съчетава бележник, календар и историческа фактология от нашата история: „Бележник на Второто Българско Възраждане“, с ефектна твърда корица в тъмночервена цветова гама пълноцветен печат плюс релефен златен печат. Бележникът е с размери 21/14 см и има отделна страница за всеки работен ден през Новата година.
Сред безценните издания са:
Комплект от книги – Георги С. Раковски;
„Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от османско иго“; „Античният Филипопол в епохата на ранното християнство“ и др.

За поръчки и контакти:

https://artniton.com/
artniton@abv.bg
+359 888 5757 22

Подкаст

Свързани

КОЛЯ –  глухонямо дете разкрива загадъчна смърт

КОЛЯ – глухонямо дете разкрива загадъчна смърт

  "Коля е едно слабичко дете, което не може да говори, но има късмет да е милионерски син, а Модест, брат на  композитора П. И. Чайковски е негов възпитател. Един от най-силните моменти в книгата е как Коля преодолява глухонямото си състояние. Детето е диво,...

повече информация
Гласът на Човека или гласът на ИИ?

Гласът на Човека или гласът на ИИ?

  На 16 април 1999 година група бразилски лекари и учители по пеене от Дружеството по ларингология и глас решават да празнуват Ден на Националния глас на Бразилия. Целта е да повишат обществената осведоменост за важността на гласа и да обърнат внимание на...

повече информация

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest