0882 887 531 glas@radomira.bg

Славейковата Библия – първата на съвременен български език

Жаждата за духовно просвещение сред българите е водеща сила на движението за самостоятелна българска църква в средата на XIX век. Но говоримият език е отишъл твърди далеч от църковнославянския, а гръцкият е масово неразбираем за българите. Славейковата Библия е своеобразен завършек на Възраждането и има ценен принос за формирането на българската нация. Пловдивското издателство НИТОН отпечата ново луксозно издание на първата Библия на съвременен български език отпреди век и половина – от 1871 година. В нея се прокарва разбирането за единство на българската езикова граматична система. Разработва се архитектониката на новобългарския език – лексикология, морфология, синтаксис. В Славейковата Библия е съхранена паметта на книжовния език – от старобългарския му етап през неговото историческо развитие. Чрез превода и редакцията на тази Библия в българския книжовен език се изграждат липсващите пластове от понятия и лексика, кодифициращи културната и духовната езикова сфера.

Чуйте аудио файла: 6 мин

За д-р Петър Граматиков и

издателство НИТОН

Петър Граматиков завършва Духовната Академия “Св. Климент Охридски” – София през 1991 г. и специализира в Израел в Еврейския Университет – Йерусалим, в Икуменическия Институт – Босе при Световния Съвет на Църквите в Женева и във Висшия Православен Богословски Институт на Вселенската Патриаршия. Удостоен с Питакион от Вселенската патриаршия за “Учител на Вселенската Православна Църква”.
Работил е във ведомството на Св. Синод на БПЦ, като секретар на Великотърновската митрополия и началник на културно-просветен отдел на Пловдивска митрополия, преподавал в областта на Историята на християнството в ПДС “Св. Св. Кирил и Методий”, Богословски факултет, СУ “Св. Климент Охридски”, Философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
Ръкоположен в йеродяконски чин от Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий през 2008 г.

Издателство НИТОН е специализирано в подготовка, предпечат, печат и разпространение на книги с историческа тематика, енциклопедии, справочници, речници, както и на художествена литература. Основано е преди повече от 20 години от родолюбивия пловдивчанин Николай Тончев.
Всяка година на книжния пазар можете да откриете специално ювелирно издание, което съчетава бележник, календар и историческа фактология от нашата история: „Бележник на Второто Българско Възраждане“, с ефектна твърда корица в тъмночервена цветова гама пълноцветен печат плюс релефен златен печат. Бележникът е с размери 21/14 см и има отделна страница за всеки работен ден през Новата година.
Сред безценните издания са:
Комплект от книги – Георги С. Раковски;
„Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от османско иго“; „Античният Филипопол в епохата на ранното християнство“ и др.

За поръчки и контакти:

https://artniton.com/
artniton@abv.bg
+359 888 5757 22

Подкаст

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Световноизвестното българско сопрано Ина Кънчева споделя за осмислянето на красивото звукоизвличане, за ролите, сцената, публиката, общуването, учителите, мисията да образоваш.

повече информация

Свързани

Кунино̀,                                    Вромос,                                       Виетнам

Кунино̀,  Вромос, Виетнам

В началото на месец юли Силвия Чернева и нейният най-добър приятел Павката заминават за врачанското село Кунино, в което се намира единственото училище по каменоделие на Балканите. Там снимат пълнометражен филм за 100 годишнината от основаването на училището. През...

повече информация
КОГАТО ХРАНАТА ГОВОРИ…

КОГАТО ХРАНАТА ГОВОРИ…

Феерия от багри и вкусове в менюто на ресторант КОРИЯТА, празник за сетивата и незабравимо преживяване по време на фестивала Restaurant Week  от 7 до 15 май 2022 г. Сьомга приготвена по технологията севиче, салата Цезар като градинка, лаврак с пяна, десерт като лимон,...

повече информация

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, изпратете ми имейл.

About the Author

Радомира Михова

Радомира Михова е магистър по чешки език и литература, създател е на тренинга „Успешен Глас“. Rадио журналист с 27 годишна практика. Автор е на десетки радио предавания в различни области – култура, изкуство, образование, музика и др. Носител е на престижни награди за радио предавания. Член е на СБЖ.

Learn more on this topic

Related Blog Posts

КОГАТО ХРАНАТА ГОВОРИ…

КОГАТО ХРАНАТА ГОВОРИ…

Феерия от багри и вкусове в менюто на ресторант КОРИЯТА, празник за сетивата и незабравимо преживяване по време на фестивала Restaurant Week  от 7 до 15 май 2022 г. Сьомга приготвена по технологията севиче, салата Цезар като градинка, лаврак с пяна, десерт като лимон,...

Уроци за добрини, деликатност и любов в „САН САН, ЯПОНИЯ“

Уроци за добрини, деликатност и любов в „САН САН, ЯПОНИЯ“

“Сан сан, Япония” е третата книга с истории за японската култура на Юлияна Антонова – Мура́та, която е дипломат от кариерата, филолог, психолог. От нея научаваме, защо според японците есента е най-красивият сезон за четене на книги? Как изглеждат книжарниците в Япония? Как се възпитават децата в разбиране за съпричастност?

Join in the conversation

Leave a Comment

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Newsletter

Join for notifications on events, campaigns, & news

Pin It on Pinterest