0882 887 531 glas@radomira.bg

ПРОЗРАЧНАТА ТРИУМФАЛНА АРКА

Маргарита Монро е българка, обичан радио глас от годините на новаторство и eнтусиазъм на частните радиостанции в България, която повече от 25 години живее във Франция. Завършила е история на изкуството и е специализирала история на архитектура на Париж от 17 и 18 век.

Впечатленията си за опакованата Триумфална арка  по проекта на Кристо от 1961 г. Маргарита споделя в три изречения:

  • ТРИУМФАЛНАТА АРКА СТАВА ПРОЗРАЧНА                              

  • АРХИТЕКТУРАТА СЕ ТРАНСФОРМИРА В ПРИРОДА                                             

  • КРИСТО Е ЕДИН МЕЧТАТЕЛ 

 

За Триумфалната арка

Триумфалната арка (на френски: Arc de Triomphe) е най-известният паметник във френската столица Париж. Намира се на площад Шарл дьо Гол в края на прочутия булевард Шанз-Елизе. От площада излизат 12 големи булеварда. Проектирана е през 1806 г. от архитекта Жан-Франсоа-Терез Шалгрен, който бил вдъхновен от Арката на Тит в Рим. Строителството започва по времето на Наполеон Бонапарт. Първият камък е положен на 15 август 1807 година. Завършена е през 1836 година. Внушителният монумент е висок 50 метра, дълъг 45 метра и широк 22 метра.

На външните и вътрешните стени на арката са изписани имената на 660 души, от които 558 известни френски генерали и местата на големите френски победи. Под нейния свод е гробът на незнайния френски войн. Там гори и първият в Европа вечен огън, запален на 11 ноември 1923 година. Вътре в арката има малък музей на нейната история. До върха на арката има стълбище с 284 стъпала, както и асансьор. От площадката се разкрива панорамна гледка към Шанз-Елизе и Париж.

Свързани публикации

Свързани

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Епизод 04: Ина Кънчева – На сцената взимам честността и силата на намерението!

Световноизвестното българско сопрано Ина Кънчева споделя за осмислянето на красивото звукоизвличане, за ролите, сцената, публиката, общуването, учителите, мисията да образоваш.

повече информация

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, изпратете ми имейл.

About the Author

Радомира Михова

Радомира Михова е магистър по чешки език и литература, създател е на тренинга „Успешен Глас“. Rадио журналист с 27 годишна практика. Автор е на десетки радио предавания в различни области – култура, изкуство, образование, музика и др. Носител е на престижни награди за радио предавания. Член е на СБЖ.

Learn more on this topic

Related Blog Posts

КОГАТО ХРАНАТА ГОВОРИ…

КОГАТО ХРАНАТА ГОВОРИ…

Феерия от багри и вкусове в менюто на ресторант КОРИЯТА, празник за сетивата и незабравимо преживяване по време на фестивала Restaurant Week  от 7 до 15 май 2022 г. Сьомга приготвена по технологията севиче, салата Цезар като градинка, лаврак с пяна, десерт като лимон,...

Славейковата Библия – първата на съвременен български език

Славейковата Библия – първата на съвременен български език

Славейковата Библия е своеобразен завършек на Възраждането и има ценен принос за формирането на българската нация. Пловдивското издателство НИТОН отпечата ново луксозно издание на първата Библия на съвременен български език отпреди век и половина – от 1871 година.

Уроци за добрини, деликатност и любов в „САН САН, ЯПОНИЯ“

Уроци за добрини, деликатност и любов в „САН САН, ЯПОНИЯ“

“Сан сан, Япония” е третата книга с истории за японската култура на Юлияна Антонова – Мура́та, която е дипломат от кариерата, филолог, психолог. От нея научаваме, защо според японците есента е най-красивият сезон за четене на книги? Как изглеждат книжарниците в Япония? Как се възпитават децата в разбиране за съпричастност?

Join in the conversation

Leave a Comment

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Newsletter

Join for notifications on events, campaigns, & news

Pin It on Pinterest