Маргарита Монро е българка, обичан радио глас от годините на новаторство и eнтусиазъм на частните радиостанции в България, която повече от 25 години живее във Франция. Завършила е история на изкуството и е специализирала история на архитектура на Париж от 17 и 18 век.

Впечатленията си за опакованата Триумфална арка  по проекта на Кристо от 1961 г. Маргарита споделя в три изречения:

  • ТРИУМФАЛНАТА АРКА СТАВА ПРОЗРАЧНА                              

  • АРХИТЕКТУРАТА СЕ ТРАНСФОРМИРА В ПРИРОДА                                             

  • КРИСТО Е ЕДИН МЕЧТАТЕЛ 

 

За Триумфалната арка

Триумфалната арка (на френски: Arc de Triomphe) е най-известният паметник във френската столица Париж. Намира се на площад Шарл дьо Гол в края на прочутия булевард Шанз-Елизе. От площада излизат 12 големи булеварда. Проектирана е през 1806 г. от архитекта Жан-Франсоа-Терез Шалгрен, който бил вдъхновен от Арката на Тит в Рим. Строителството започва по времето на Наполеон Бонапарт. Първият камък е положен на 15 август 1807 година. Завършена е през 1836 година. Внушителният монумент е висок 50 метра, дълъг 45 метра и широк 22 метра.

На външните и вътрешните стени на арката са изписани имената на 660 души, от които 558 известни френски генерали и местата на големите френски победи. Под нейния свод е гробът на незнайния френски войн. Там гори и първият в Европа вечен огън, запален на 11 ноември 1923 година. Вътре в арката има малък музей на нейната история. До върха на арката има стълбище с 284 стъпала, както и асансьор. От площадката се разкрива панорамна гледка към Шанз-Елизе и Париж.

Свързани публикации

Свързани

връзка с мен

Контакти

Вашите въпроси за "Успешен Глас"

0882 887 531

Обадете се за консултация

бул. "Черни връх" 35

кв. Лозенец, София

glas@radomira.bg

Изпратете имейл

Имате въпрос?

Не се колебайте, пишете ми тук.

Pin It on Pinterest